Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2018 21:21 - Захарта- белият убиец! ( Част 1)
Автор: anansar Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1496 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 10.03.2018 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Нека не  се заблуждаваме - захарта никак не е хубаво нещо! Изследванията ясно показват, че  захарта, във всичките й форми, е толкова опасна за човешкото здраве, че тя може да бъде наречена "Бялата смърт". Захарта е непряк виновник за повече смъртни случаи и човешки страдания, отколкото всички войни, водени през последните 40 години взети заедно.
Но как може всички тези беди  да бъдат причинени от захарта? Та захарта е толкова хубава- сладкият вкус на това нещо ни кара да се чувстваме добре по време на стрес. Лесно е да си купим нещо сладко.  Има много негативни неща, които хората биха могли да кажат за други вкусове като соленото, горчивото и киселото, но почти всеки човек обича сладко.

Е, нека да започнем от  началото . Първо, какво е захар? Захарта се произвежда предимно от захарни тръстикови растения и захарно цвекло. Най-често захарта в растението се преработва в 3 вида захари : фруктоза, глюкоза и захароза. Има и други видове захари, но това са основните три. Във формата, която повечето от нас знаят, захарната маса се нарича захароза. Захарозата е смес от  два вида захари-  глюкоза и фруктоза. Когато рафинираната захар за пръв път излиза на сцената, някъде през 19-ти век, тя е била много скъпа и смятана за деликатес. Малцина са можели да си я позволят. И тъй като е била рядкост, не бива да се изненадваме, че болести като затлъстяването и сърдечните заболявания също са били голяма рядкост, в сравнение с наши дни. След това са разработени методи за масово производство на захар от тръстика и цвекло на много по-ниска цена. Захарта станала по-евтина с течение на времето и  по-лесно достъпна. В един момент обаче, на някой му хрумнала идеята да използва царевица за подсладите- вместо тръстикова захар или захарно цвекло. С помощта на много сложен химичен процес може да се създаде подобен продукт като захарозата от царевица. Този продукт се предлага в течна форма, на вкус е като захарозата, но цената му е много по-ниска. Единственият проблем е, че този сироп не е естествен и се държи много различно в човешкото тяло, отколкото захарозата.  Но какво всъщност причинява?

image

ЗАХАРИТЕ НЯМАТ  ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ

Всички знаем, че захарта е вредна за зъбите. Това е така, защото тя служи за храна на бактериите в устата, които причиняват развала на зъбите. Яденето на повече захар означава повече бактерии и повече развала на зъбите. Но, за хората, за разлика от бактериите захарта, независимо под каква форма е тя, няма хранителна стойност. Това са празни калории. Тя дава сладък вкус, но в нея няма нутритиенти. В действителност тя дава само натрупване на ненужни калории и никакви полезни вещества. Всяка чаена лъжичка захар вкарва в тялото ни 16 калории. Едно кенче Кока-Кола или Пепси съдържа седем супени лъжици захар и вкарва в тялото ни 112 празни калории и нито милиграм полезни вещества!

ЗАХАРТА ВОДИ ДО БОЛЕСТИ

Захарта вреди на черния дроб. Фруктозата не е добра за тялото. Захарта е комбинация от глюкоза и фруктоза. Тялото разгражда захарозата в отделна глюкозна молекула и отделна фруктозна молекула. Тялото използва глюкозата за много процеси. Когато в тялото има недостиг на глюкоза тялото търси начин да си я набави . Фруктозата обаче е различна история. Тялото няма нужда от нея и не я използва.

Какво става с излишната фруктоза? Черният дроб трябва да се справи с нея, да я отстрани от тялото. Този процес натоварва  черния дроби създава мастни отлагания в него, наречени "мастни чернодробни заболявания".  Това може да доведе до всякакви проблеми, свързани с черния дроб, като чувство на умора, загуба на тегло или апетит, слабост, гадене, объркване, лоша преценка или влошена концентрация.

КОНСУМАЦИЯТА НА МНОГО ЗАХАР ВОДИ ДО ДИАБЕТ

Инсулинът е много важен хормон. Той контролира метаболизма на захарта. Когато приемаме захар тя се разпада на глюкоза в кръвта. Глюкозата е токсична, ако нейните нива в кръвта са високи  твърде дълго.. Когато ядем прекалено много захар твърде дълго,  се получава инсулинова резистентност. Резистентността към инсулин е свързана с развитието на други заболявания като сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и затлъстяване. Когато това продължи прекалено дълго, се получава  диабет тип II.


image

ЗАХАРТА ВОДИ ДО РАК

Според учените захарта кара раковите клетки да растат по-бързо. Въпреки че тази тема е предмет на спорове и енергични обсъждания в медицинските среди, доказано е, че постоянно високите нива на инсулин, причинени от консумацията на захар, могат да допринесат за рак. Друга добре известна последица от консумацията на захар са възпаленията.  Смята се, че възпаленията в тялото са  друг значим рисков фактор за развитие на рак.

ЗАХАРТА ПРИЧИНЯВА ПРОМЕНИ В ХОРМОНИТЕ, РЕГУЛИРАЩИ ТЕГЛОТО

Фруктозният компонент на захарта има вредоносен ефект върху хормоните, които помагат на нашия мозък  да разбере дали сме гладни или сити. Захарта  подтиска производството на хормона лептин ,  хормона на ситостта, а също така причинявасвръхпроизводство на глюкан, хормона на глада.Комбинацията от тези две неща ни кара да се чувстваме постоянно гладни. Това ви ни кара да ядем повече, допринасяйки за развитието на инсулиновата резистентност и водейки до затлъстяване.

ЗАХАРТА ВОДИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ

Консумацията на захар може да бъде силно пристрастяваща. Тя води до огромно освобождаване на допамин (хормонът на щастието) в центровете за удоволствие на мозъка. Освобождаването от допамин е много по-високо, отколкото при консумирането на която и да е естествена храна!

Хората обикновено бързо свикват с това, започват да го смятат за нормално  и след известно  се пристрастяват към яденето на захар, за да продължат да се чувстват добре. Някои проучвания сравняват пристрастяването към захар към зависимостта от кокаина.

image




Гласувай:
5



1. pando - Захарта
10.03.2018 21:36
Е сладка отрова. Като властта...
цитирай
2. whitebarde - :)
10.03.2018 23:31
хубаво е, човек да бъде сдържан. Във всичко. Особено със сладките отрови...
цитирай
3. troia - За
12.04.2018 12:11
съжаление всичко вече съдържа захар. Дори има и в лютеницата или в една "проста" дъвка. Пристраставянето е много лесно. Аз я сравнявам с цигарите. Уж е вредна за нашето здраве, а я има навсякъде в храната.
Хубав постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anansar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 43295
Постинги: 19
Коментари: 12
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031