Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2018 23:10 - Отхвърлянето: най-силната болка
Автор: anansar Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1314 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сред всички емоционални наранявания, които претърпяваме през живота си, отхвърлянето е може би най-разпространено. Докато стигнем до прогимназията, сме изпитали на гърба си какво е да ни бъде отказана среща за игра, да ни слагат в резервите на спортния отбор, да пропуснат да ни поканят на рожден ден, да бъдем изоставяни от стари приятели, които са се присъединявали към нови компании, да търпим подигравки или тормоз от съученици

Най-сетне си отдъхваме, че сме преминали през изпитанията на детството, но бързо установяваме, че като възрастни ни очаква съвършено нова палитра от отхвърляния. Биваме отблъсквани от желани за срещи партньори, получаваме откази от евентуални работодатели и търпим пренебрежение от потенциални приятели. Половинките попарват сексуалните ни покани, съседите се държат недружелюбно, а членове на семейството ни изолират от живота си. 


Отхвърлянията са психологически порязвания и драскотини, които разкъсват емоционалната ни кожа и проникват в плътта.


Някои отхвърляния са толкова жестоки, че предизвикват дълбоки психологически 
рани, които „кървят“ обилно и изискват спешно внимание. Други наподобяват емоционални порязвания с хартия, които жегват доста силно, но кървят леко. 

В конкретни случаи отблъскването причинява толкова остра емоционална болка, че повлиява на мисленето ни, изпълва ни с гняв, подрива самочувствието и самооценката ни и дестабилизира фундаменталното ни чувство за принадлежност. 


Много от отхвърлянията, които преживяваме, са в относително лека форма и нараняванията се заличават с времето. Въпросът е, че оставени без внимание, дори раните, предизвикани от не чак толкова съществени отхвърляния, могат да се „инфектират“ и да причинят психологически усложнения, които да повлияят сериозно на душевното ни  равновесие. 

Да ни зареже някой, с когото се срещаме, да ни уволнят от работа или да научим, че приятелите ни са се събирали, без да ни поканят, са все случки, които могат да окажат огромно влияние върху емоционалното ни благосъстояние.

В действителност онова, което разграничава чувството за отхвърляне от почти всяка друга негативна емоция, с която се сблъскваме в живота, е величината на поражданата болка. Често описваме изпитваната емоционална болка след  сериозно отхвърляне като аналогична на удряне с юмрук в стомаха или наръгване с нож в гърдите. Вярно е, че всъщност малцина от нас са били наръгвани в гърдите.
Но когато психолози помолили хора да сравнят болката от  отхвърлянето с позната физическа болка, те оценили емоционалната си болка като равняваща се по сила на естествено раждане или лечебни процедури при рак.
Като контрапункт вземете предвид, че други емоционално травмиращи изживявания като силно разочарование, объркване или страх, макар и крайно неприятни, бледнеят, сравнени с отхвърлянето, що се отнася до понасяната душевна болка.
За съжаление, тенденцията ни да реагираме с гняв на отхвърлянето може да придобие и далеч по-мрачни и сериозни изяви. Жестоко или повтарящо се отхвърляне би могло да предизвика опасен тип агресия. Когато психологически рани от такова естество бъдат оставени нелекувани, бързо се „инфектират“ и носят опасност от сериозни увреждания на душевното здраве на индивида.
image
В новините често слушаме за случаи на агресивно поведение вследствие на отхвърляне, довело да наранявания и  самонаранявания. 
Изоставени любовници, които търсят реванш, уволнени пощенски служители, които превъртат, и ужасяваща епидемия от самоубийства на тормозени деца са само няколко примера за това какво се случва, ако психологическите травми, причинени от хронични и жестоки отхвърляния, останат нетретирани




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anansar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 43225
Постинги: 19
Коментари: 12
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031