Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 21:09 - Признаци, че тялото ни е отровено със сол
Автор: anansar Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1002 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българинът обикиновено  консумира сол ежедневно и то в количества буквално отравящи организма. Прекомерната употреба на сол води до развитието на десетки тежки заболявания като инфаркт, инсулт, увреждане на бъбреците. Завишената употреба на сол е една от най-често срещаните причини за наднормено тегло.

Дневната доза сол, която всеки от нас трябва да консумира, е 5-6 грама или една чаена лъжичка. Средно в България се консумира между 10-14 грама сол на ден, а има някои области, където тази консумация достига до 20 грама. Това е цялото количество сол, което човек поема било чрез ястия, колбаси, туршии, салати.

Прекомерната консумация на сол води до дълготрайни здравословни вреди и затова трябва да знаем  как да открием предупредителните знаци за това.

image

Един от най-явните симптоми е прекомерната жажда. Натрият разваля баланса на течности в клетките ви, което избутва водата вън от клетките към кръвта. В този процес мозъкът разбира, че организмът има нужда от повече вода и затова резултатът е прекомерна жажда. От друга страна заради многото натрий се натрупват резерви от течности, причиняващи дискомфорт и подуване, и увеличаващи количеството кръв, което кара сърцето да работи повече от необходимото. Прекомерната консумация на сол е една от десетте най-често срещани причини за отичане на краката, а също и за подуване на лицето и ръцете.

Друг симптом са силният апетит и желанието за ядене на солени храни. Яденето на прекалено много сол може да накара другите вкусове да изглеждат по-скучни, което кара мозъкът ви да иска солено.

Не на последно място симптом е високото кръвно налягане, причинено от допълнителното количество кръв в организма. Високото кръвно напряга вътрешността на артериите и цялата система.

Прекомерната консумация на сол може да засегне дълготрайно бъбреците, костите, сърцето, кожата и стомаха. Възможно е да се развие остеопороза (заради драстичната загуба на калций), камъни в бъбреците (заради намаленото количество вода), както и рак на стомаха.

Ако искате да намалите приема си на сол, избягвайте обработени храни и четете на етикетите на храните, които си купувате, какво е съдържанието на натрий и го регулирайте. Можете да използвате други овкусители, като прясно изцеден лимон или лайм, оцет или люти чушки.

Все пак недейте напълно да избягвате солта, защото натрият, въпреки негативните му ефекти, е важен минерал за тялото. Просто използвайте различни видове сол, за да се насладите на различните им ползи




Гласувай:
10



1. nedovolen - Според акад. Борис Болотов, укр...
25.02.2018 21:36
Според акад. Борис Болотов, украинец, дневната нужда на организма от сол е 10гр. Една част приема с храната. Останалата, той препоръчва след всяко ядене на върха на чаена лъжичка /около 1гр/ да се поставя на езика до стапяне и се гълта. Активизира стомаха за произвеждане необх. стомашни сокове за смилане на храната.Лично той е оцелял из съветските каторги, щото редица месеци е консумирал само ... сол.
Защо много в Тибет държат почти постоянно на езика си бучка сол? Естествено тибетска, не от нашата бяла :)))
цитирай
2. anansar - е то зависи и от телесната маса
25.02.2018 23:06
за един двуметров, широкоплещест украински здравеняк не е проблем да яде 10 грама сол дневно. Но за обикновените хорица не е добра идея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anansar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 43308
Постинги: 19
Коментари: 12
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031