Дневната доза сол, която всеки от нас трябва да консумира, е 5-6 грама или една чаена лъжичка. Средно в България се консумира между 10-14 грама сол на ден, а има някои области, където тази консумация достига до 20 грама. Това е цялото количество сол, което човек поема било чрез ястия, колбаси, туршии, салати.
Прекомерната консумация на сол води до дълготрайни здравословни вреди и затова трябва да знаем как да открием предупредителните знаци за това.
Един от най-явните симптоми е прекомерната жажда. Натрият разваля баланса на течности в клетките ви, което избутва водата вън от клетките към кръвта. В този процес мозъкът разбира, че организмът има нужда от повече вода и затова резултатът е прекомерна жажда. От друга страна заради многото натрий се натрупват резерви от течности, причиняващи дискомфорт и подуване, и увеличаващи количеството кръв, което кара сърцето да работи повече от необходимото. Прекомерната консумация на сол е една от десетте най-често срещани причини за отичане на краката, а също и за подуване на лицето и ръцете.
Друг симптом са силният апетит и желанието за ядене на солени храни. Яденето на прекалено много сол може да накара другите вкусове да изглеждат по-скучни, което кара мозъкът ви да иска солено.
Не на последно място симптом е високото кръвно налягане, причинено от допълнителното количество кръв в организма. Високото кръвно напряга вътрешността на артериите и цялата система.
Прекомерната консумация на сол може да засегне дълготрайно бъбреците, костите, сърцето, кожата и стомаха. Възможно е да се развие остеопороза (заради драстичната загуба на калций), камъни в бъбреците (заради намаленото количество вода), както и рак на стомаха.
Ако искате да намалите приема си на сол, избягвайте обработени храни и четете на етикетите на храните, които си купувате, какво е съдържанието на натрий и го регулирайте. Можете да използвате други овкусители, като прясно изцеден лимон или лайм, оцет или люти чушки.
Все пак недейте напълно да избягвате солта, защото натрият, въпреки негативните му ефекти, е важен минерал за тялото. Просто използвайте различни видове сол, за да се насладите на различните им ползи
Защо много в Тибет държат почти постоянно на езика си бучка сол? Естествено тибетска, не от нашата бяла :)))